luni, 29 octombrie 2012

Cum sa iei decizii


-“Domnul întăreşte paşii omului, când îi place calea lui” (Psalmul 37:23)-




Când te afli în faţa unor decizii importante, trebuie să ţii cont de trei aspecte esenţiale.



1) Fereşte-te de “presiunea oamenilor”. Trebuind să înfrunte 1.000 de care filistene şi pentru că proorocul Samuel întârzia ca să aducă jertfele necesare lui Dumnezeu care să-i asigure victoria, regele Saul s-a hotărât să uzurpeze funcţia proorocului şi să aducă în schimb propria lui jertfă. Când a venit Samuel şi i-a cerut explicaţii, Saul a spus: “Filistenii se vor pogorî împotriva mea …. atunci am îndrăznit” (1 Samuel 13:12). El a cedat în faţa “presiunii oamenilor”. Samuel i-a spus lui Saul: “Ai lucrat ca un nebun … dar acum, domnia ta nu va dăinui” (1 Samuel 13:13-14). Voia lui Dumnezeu trebuie să se facă în felul lui Dumnezeu, aşa că aşteaptă instrucţiunile Lui şi nu i-o lua înainte.



2) Asigură-te că este momentul potrivit. Dumnezeu spune: “ţi-am pus înainte o uşă deschisă pe care nimeni n-o poate închide” (Apocalipsa 3:8). Când deschizi o uşă, trebuie să te străduieşti să o ţii deschisă, dar când Dumnezeu deschide o uşă, “nimeni n-o poate închide”. Nu trebuie să manipulezi nici oamenii, nici situaţiile – trebuie doar să treci pragul.



3) Adu-ţi aminte principiul “constrângere şi eliberare”. Echipa lui Pavel de misionari a încercat să meargă în două cetăţi diferite, “Duhul lui Isus nu le-a dat voie” (Faptele Apostolilor 16:7). Ai încercat vreodată să îl înveţi pe un adolescent să conducă? Care este lucrul despre care înveţi mai întâi – despre acce­leraţie sau despre frână? Despre frână! Dacă nu este interesat, ia-ţi cheile de la maşină înapoi; el nu este pregătit să conducă. Pe măsură ce îl cunoşti mai bine pe Dumnezeu, vei descoperi că El te călăuzeşte după principiul “constrângere şi eliberare”: frâna şi acceleraţia. Aşa merg lucrurile când paşii tăi sunt călăuziţi de Domnul.


                                                                      Cum sa iei decizii!





duminică, 28 octombrie 2012

Stima de sine trebuie sa vina de la Dumnezeu



“Te chem pe nume: esti al Meu” (Isaia 43:1)



            Dr Martin Lloyd-Jones a spus: “Chiar daca esti unul din milioanele de oameni ce impanzesc aceasta lume si chiar daca lumea te-ar face sa crezi ca nu contezi si ca nu esti decat un fir dintr-un intreg, Dumnezeu spune: “Te cunosc”. Cat de minunat este acest lucru? Stai o clipa si gandeste-te la lucrurile care iti fura stima de sine. Cuvinte precum: “Nu te doresc; nu te mai iubesc”. Sau “nu esti potrivit pentru slujba asta; ne pare rau, trebuie sa te concediem”. Sau “ faci mereu aceleasi greseli prostesti. Nu vei face niciodata nimic bine”. Sau “de ce nu poti fi ca fratele tau sau ca sora ta sau ca si cutare?” Intelege urmatoarele:
             
        1) Stima ta de sine nu se poate baza pe ceea ce faci pentru a-ti castiga existenta. Pentru ca atunci cand nu mai poti lucra, te vei simti fara valoare. Gandeste-te la cateva persoane celebre pe care le stii: atleti, artisti, vorbitori, etc. Cand nu mai pot face ceea ce fac deseori ajung deprimati si chiar se sinucid. 

       2) Stima ta de sine nu se poate baza pe posesiunile tale. Recent, piata imobiliara din Statele Unite a pierdut pana la 40% din valoarea sa intr-un an. Milioanele de oameni au vazut cum statutul lor social merge in jos, iar siguranta lor financiara piere in fum. 

      3) Stima ta de sine nu se poate baza pe opinia oamenilor, deoarece ea te va face mereu vulnerabil in fata respingerii. Care este solutia? Descopera ce crede Dumnezeu despre tine si zideste-ti viata pe lucrul acela. “Asa vorbeste Domnul, care te-a facut … Eu te izbavesc, te chem pe nume: esti al Meu” (Isaia 43:1). Mai bine de asa nu se poate!
 

Egoismul



“Nu purtati grija de firea pamanteasca, pentru ca sa-i treziti poftele.”
                                                                                  Romani 13:14





1)    Nu fi egoist, ci straduieste-te sa inaintezi spre desavarsire in unire cu toti credinciosii adevarati.
2)    Tot ce face “eu” arunca o umbra asupra ce face Dumnezeu.
3)    Cel ce iubeste egoist, se ingrijeste numai pe sine si se gandeste numai la sine, ca sa-i fie bine numai lui, iar altii sa traiasca cum stiu, este cel mai primejdios dusman al nostru…
4)    Egoismul este primul inel din lantul lung al oricaror vicii.
5)    Egoismul se cunoaste si prin faltul ca, cauta prietenia celor mari.
6)    Daca viata egoistului pare uneori un triumf, moartea lui totdeauna este o infrangere.
7)    Daca iubirea este flacara, atunci iubirea de sine e ardere de sine.
8)    Nu uita niciodata mostenirea primejdioasa ce o porti in tine: eul.