sâmbătă, 16 aprilie 2011

Poftele nedisciplinate – opinia experților


            Ar fi fost simplu pentru mine să nu abordez problema aceasta a fumatului, deoarece mulți dintre prietenii mei creștini fumează. Eu nu mă îndoiesc de sinceritatea și de evlavia lor – repet, ar fi fost mai ușor pentru mine să ocolesc acest subiect – mai ușor și mai fatal. Căci viitorul omenirii stă în mâinile unor oameni disciplinați. Și cel ce fumează nu este disciplinat.
             Dacă nu crezi lucrul acesta, ascultă ce zic oamenii cei mai de seamă. Edison a zis: ”Fumul de țigară produce o reacție violentă în centrii nervoși, determinând o degenerare a celulelor creierului. Această degenerare rămâne permanentă. În laboratoarele mele nu lucrează nici un fumător.” La sfârșitul unui dineu, Dr. W. J. Mayo a zis: ”Domnilor, obiceiul este ca la sfârșitul cinei să se treacă o cutie de țigări împrejurul mesei. Eu însă nu voi face lucrul acesta. Eu nu fumez și nu aprob fumatul. Dacă sunteți atenți, veți observa că cei mai de seamă chirurgi – oamenii de la vârf – nu fumează. Nici un chirurg nu-și poate permite să fumeze.” Antrenorul Alonzo Stagg: ”Din observarea personală a atleților care fumează, vă pot spune cu toată certitudinea că ei nu posedă rezistența pe care o au atleții care n-au fumat niciodată.” Antrenorul Knute Rockne a spus: ”Tutunul încetinește reflectele și scade moralul; orice reclamă care ar spune că fumatul îl ajută pe atlet este o fraudă”. Ty Cobb, faimosul jucător de baseball al statului american Georgia, spune: ”Fumul de tutun droghează creierul, suge vitalitatea, subminează sănătatea și slăbește moralul. Nici un om care vrea să aibă succes, pe orice linie, nu-și poate permite un obicei atât de dăunător”. Un specialist ORL mi-a spus: ”În întreaga mea carieră medicală n-am întâlnit încă un caz în care să fie cancer la gât la un nefumător.” Nu-i de mirare că Tolstoi exclamă cu uimire: ”De ce se droghează oamenii cu tutun?”
            Isus a refuzat narcoticele chiar și atunci când atârna torturat pe cruce. El dorea să înfrunte viața cu un curaj lăuntric care să fie la înălțimea împrejurărilor exterioare. El a refuzat să se anestezieze cu droguri. Numai cel slab recurge la narcotice!

vineri, 15 aprilie 2011

O poftă nedisciplinată – tutunul (continuare)


            Continuăm studiul nostru. Dr. Raymond Pearl de la spitalul Hopkins, probabil autoritatea nr. 1 în probleme de statistici medicale, după ce a examinat mii de fumători pasionați (cei ce fumează peste zece țigări pe zi), fumători moderați și nefumători, a descoperit că între vârsta de 30 și 45 de ani procentajul deceselor la fumătorii pasionați este dublu față de nefumători. După vârsta de 45 de ani, curbele celor două categorii încep să se apropie una de alta, până când, la vârsta de 70 de ani, ele se întâlnesc. Deci, dacă reziști să fumezi până la 70 de ani, atunci nu mai contează – ești un client tare și imun. Dar cei ce rezistă până la 70 de ani sunt doar cei deosebit de rezistenți din punct de vedere fizic. Dr. Pearl trage următoarea concluzie: ”Este absolut sigur că fumatul reduce longevitatea. Cu cât se fumează mai mult, cu atât viața se scurtează mai mult.”
            Într-un articolul fulminant pe această temă Gene Tunney, fostul campion de box la categoria grea, scrie următoarele: ”Nimeni n-a negat vreodată faptul că nicotina este o otravă. Să-ți fie clar: ea ucide tot atât de fulgerător ca și acidul cianhidric. Un stop de nicotină pură căzută pe pielea unui șoarece bărbierit îi cauzează convulsii imediate și moartea. Nicotina dizolvată din câteva țigări și pusă pe limba unui om matur l-ar ucide în 15 minute. Din fericire, cea mai mare parte din nicotina din țigări se volatilizează în fum: tu nu iei direct otrava. Dar dacă fumezi un pachet pe zi, inhalezi 400 de miligrame de otravă pe săptămână. Această cantitate luată într-o singură doză te-ar ucide tot așa de repede ca și un cartuș.”
            Tunney spune: ”Sub loviturile de bici ale nicotinei, trupul arde zahărul mai repede: bătăile inimii, respirația și presiunea arterială devin instabile. La sfârșitul unei zile în care s-au fumat două pachete de țigări, trupul se simte ca și când ar fi primit o bătaie nemiloasă. Nervii slăbiți și celulele trupului sleite de energie țipă de oboseală și iritare. Fumătorul suferă de o ”oboseală” cronică. El și-a epuizat toată energia și acum trebuie să ia energia cu împrumut – cu o dobândă sălbatică – printr-un fumat și mai din greu.”

joi, 14 aprilie 2011

O poftă nedisciplinată – tutunul


            Ieri am meditat asupra dorințelor nedisciplinate și am vorbit de dorința supă stimulenți nefirești. Odată am văzut o reclamă luminoasă care înfățișa un vultur american așezat pe un butoi de bere și fluturând din aripi. Dacă bătaia ta din aripi se bazează pe alcool, foarte curând vei fi o pasăre pleoștită. Dacă vulturul american își ia zborul numai când este cherchelit, atunci zilele zborului său spre înălțimile cerului sunt apuse.
            Trebuie să ne întoarcem acum spre o altă dorință nefirească și să vedem dacă ea își are locul în viața unui creștin disciplinat: folosirea tutunului. Suntem în pragul unei reacții împotriva tutunului. Era și timpul, căci noi am fost atât de îndoctrinați încât începuserăm să credem că fumatul este un lucru normal, deoarece aproape toată lumea fuma. Acum însă vine reacția, căci s-a ajuns la concluzia că fumatul, ca și beția, subminează sănătatea. ”Nu mă privește pe mine, căci eu fumez cu măsură – nu fumez țigară după țigară” – vei spune tu. Dar stai puțin! Medicii ne spun astăzi care sunt efectele oricărui tip de fumat și constatările medicale sunt zguduitoare.
            Un specialist în boli de inimă mi-a spus: ”Dintre toate otrăvurile pe care și le introduce omul în organism pentru o presupusă plăcere, cea mai primejdioasă otravă este tutunul. Este de ajuns un singur fum de țigară și se poate deja observa efectul asupra arterelor; ele se crispează, se întăresc și inima trebuie să bată mai tare.” Și apoi a adăugat: ”Dacă îi spun unui bărbat că fumatul îi afectează inima și că trebuie să se lase, de obicei omul ascultă și se lasă de fumat. Dar dacă îi spun unei femei acest lucru, ea promite, apoi se duce acasă și continuă să fumeze.” Femeia este ultimul convertit la religia zeului cu pete galbene și ea i se dăruie cu ardoare și cu pasiune. Deziluzia încă n-a avut timp să se producă.

miercuri, 13 aprilie 2011

Alcoolul – un refugiu al celui slab


            (2) Disciplinează-ți dorințele nefirești. Cea mai de seamă dorință nefirească pe care trebuie să o ții în frâu este dorința după băuturi alcoolice. Acestea sunt o amenințare colectivă din ce în ce mai mare. În ultimul deceniu (1931-1940, n.trad.) numărul celor respinși de la asigurarea medicală din cauza alcoolismului a crescut de la 12% la 34%; - unu din trei bărbați sau femei, astfel perfect eligibili pentru asigurare, au fost respinși din cauza beției (Robert S. Carrol, ”What Price Alcohol?”). spitalul Cook Country, Chicago, a întreprins un studiu de opt ani asupra a 3.422 de cazuri de pneumonie la vârste între 30-39 de ani. Dintre acestea au decedat 18,4% de abstinenți, 29,1% de băutori moderați și 42,5% de mari băutori. Judecătorul Hary H. Porter, de la Curtea Municipală din Evanston, Illinois, este de părere că 60% dintre accidentele de circulație se datorează influenței alcoolului. Raportul Forel, despre relația dintre alcool și sifilis, a arătat că 76% dintre bărbați și 66% dintre femei bolnave de sifilis au contractat această boală în timp ce erau sub influența alcoolului. Dr. C. C. Weeks, specialist britanic în problema alcoolului, citează patru medici scriitori care numesc alcoolul ca unul dintre cele patru calamități cele mai mari ale civilizației moderne – celelalte trei fiind cancerul, tuberculoza și bolile venerice (n.trad.: de la data scrierii acestei cărți, în 1945, situația s-a schimbat – locul tuberculozei a fost luat de bolile de inimă).
            Să propovăduim moderația în folosirea alcoolului? Este o mare prostie să îndemni la moderație în folosirea unei substanțe al cărei prim efect este acela de a slăbi puterea de a te opri. Alcoolul afectează funcțiunile sistemului nervos în ordinea inversă a dezvoltării lor în individ și în rasă. Cele mai înalte funcțiuni și cele care s-au dezvoltat cel mai recent sunt primele afectate de acțiunea narcotică a alcoolului. Alcoolul afectează întâi acele funcțiuni care îl fac pe om să fie diferit și superior față de animale.
            Nu este un act de noblețe să bei – ci o slăbiciune. Este o mentalitate de dezertor, un act de fugă, o cedare a nervilor. Înseamnă că nu mai ai resurse lăuntrice și că încerci să le găsești în sticlă. Numai oamenii slabi beau. Paharele sunt cârje pentru oameni șchiopi. Un englez, după ce m-a auzit spunând aceste vorbe, s-a dus la un var și a zis: ”Omul acesta are dreptate – totuși, dă-mi o cârjă.” Adu-ți aminte de acest cuvânt: ”cârjă”. Și pentru cine este făcută: pentru un șchiop!

marți, 12 aprilie 2011

Pofte trupești disciplinate


            Am studiat cel de al șaptelea dușman al nostru, dorințele nedisciplinate, și am văzut că sexul este una dintre acestea. Ne întoarcem acum spre alta: lipsa de disciplinare a altor dorințe ale trupului.
            (1) Disciplinează-ți dorințele naturale. Unele dintre aceste dorințe ale trupului sunt firești, așa cum este dorința de hrană. Dacă vrei viața din abundență, atunci trebuie să faci ordine în domeniul alimentației. Fiecare masă ar trebui să fie un sacrament oferit pe altar în vederea unei vieți mai în formă și cu posibilități mai alese. Trebuie să mâncăm îndeajuns ca să ne păstrăm în formă și ceva mai puțin decât îngrășare. Colacii de grăsime din jurul taliei noastre nu sunt colaci de salvare, ci balasturi. De ce să cari după tine un exces de bagaje, suprasolicitându-ți inima?
            Doctorii ne spun că excesul de mâncare, ca și prea puțină mâncare, distrug puterea creierului. Gânditorii și înțelepții sunt cei care știu ce și cât să toarne nu numai în cap, ci și în stomac. Ceea ce este în stomac adesea determină ceea ce este în cap. ”Împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură”, și cu toate acestea ceea ce mâncăm și bem determină adesea cât de în formă suntem noi pentru Împărăția lui Dumnezeu. ”Fie că mâncați, fie că beți, să faceți totul spre slava lui Dumnezeu” – și slava lui Dumnezeu locuiește într-o persoană a cărei formă fizică este bună.
            Scriptura spune: ”Din cer te-a făcut ca să auzi glasul Lui ca să te învețe” (Deuteronomul 4:36). Vocea din ceruri care îi învață pe israeliți ce să mănânce este confirmată astăzi de știință și se dovedește identică cu vocea care ne vorbește prin însăși structura noastră fizică. Medicii și scriitorii creștini ne spun acum aceleași lucruri: disciplinează-te sau vei pieri!
            Fiecare om are o dorință naturală de a se ști în siguranță. Și astfel fiecare om caută să se scape de nesiguranță prin posesiuni. Dar această siguranță exterioară poate să facă siguranța lăuntrică nesigură atunci când noi transformăm siguranța exterioară în țelul și scopul vieții. John Woolman refuză să-și mărească cifra de afaceri dincolo de nivelul ei actual, pentru a acea timp să se ocupe de adevărata afacere, aceea de a trăi. Disciplinează-ți dorința după siguranță, menținând-o la nivelul nevoilor reale; dincolo de acestea este lux și decadență.

luni, 11 aprilie 2011

Alți pași spre victorie asupra sexului

            Pentru a nu fi ispitit să mergi pe calea promiscuității sau a autogratificării – folosește aceste doua scurtături către victoria sexuală.
            (7) Bagă-ți în cap că acestea nu-ți vor ajuta, decât să te autodistrugi. Când ți se va șopti: ”Acum ai ocazia”, tu răspunde: ”Da, știu că acum am ocazia să merg în iad, dau eu nu am de gând să merg acolo.” Apoi întoarce-te către Ispititor și spune: ”Dacă aș face lucrul acesta, aș fi un prost cât tine de mare și eu nu vreau așa ceva.”
            (8) Vegherea ta să se concentreze asupra gândurilor. Așa cum spune Emerson: ”Strămoșul fiecărei acțiuni este un gând.” Prin urmare, oprește acțiunea la stadiul ei de gând. Nu-ți fie milă de gând, zicându-ți: ”Am să păstrez gândul, dar am să mă opresc la atât, n-am să trec la faptă.” N-ai să reușești, căci ”în orice bătălie între imaginație și voință, întotdeauna învinge imaginația”, ne spun psihologii. Adulterul din minte va avea ca rezultat adulterul în trup.
            (9) Dacă este necesar să-ți ții mintea la distanță de gândurile despre sex, trebuie să-ți ții trupul la distanță de flirt și de sexul opus. Căci dorințele trupului sunt stârnite aproape mecanic prin apropierea fizică. Dacă apropierea este sufletul iubirii, ea este și sufletul poftei. Nu sta aproape de foc, mirându-te apoi cum de te-ai ars. Orice mângâiere și îmbrățișare reprezintă preludii primejdioase.
            (10) Barierele pe care le-am sugerat mai sus sunt doar garduri laterale pe marginile unui drum deschis: drumul acesta este dragostea față de Hristos. O dorință o poți alunga numai printr-o dorință mai înaltă. Lasă ca dragostea ta pentru Hristos să fie focul care mistuie aceste iubiri inferioare. Toate aceste interdicții împotriva greșitei folosiri a sexului nu vor fi în stare să te salveze, dacă dragostea pentru Hristos nu este în centru – dar dacă ea este în centru, atunci impulsul sexual devine marginal și corect. În cărțile juridice ale Americii există în prezent 32.000.000 de instrucțiuni – treizeci și două de milioane de porunci menite să-i facă pe oameni buni. Creștinul are o singură poruncă, ”Să iubești”. Și iubirea devine împlinirea legii. Căci atunci când Îl iubești pe Hristos, ești liber. ”Iubește-L pe Hristos și fă ce-ți place”, căci ceea ce-ți va plăcea atunci va fi bun și corect.

duminică, 10 aprilie 2011

Sexul poate fi sublimat


            (5) Atât în cadrul căsniciei, cât și în afara ei, impulsul sexual poate fi sublimat (transformat, împlinit în alt plan). Faptul acesta lasă o ușă deschisă pentru aceia cărora le este negată exprimarea obișnuită a sexului. Impulsul sexual este un impuls creator. El poate funcționa ca și creație pe alte nivele de viață. El poate deveni creator în domeniul minții, creând noi gânduri, noi sisteme de gândire, noi atitudini morale, atât în noi înșine cât și în alții. El poate fi creator în domeniul social – el poate da naștere la noi mișcări pentru dreptate socială, pentru o îmbunătățire socială. El poate fi creator în domeniul moral și spiritual - și poate crea vieți născute din nou, speranțe noi, mișcări morale și spirituale noi.
            Unele dintre cele mai mari lucrări din lume au fost realizate de aceia cărora, atunci când au fost negate exprimările normale ale sexului, au transformat flamurile acestei puteri stranii într-o activitate creatoare în alte domenii. Viața lor sexuală n-a fost suprimată, ci exprimată prin alte canale. În cazul acesta abstinența poate fi sănătate, când abstinența sexuală la un numit nivel este aplicată cu scopul de a-i elibera energiile la alte nivele. Dacă sexul este pur și simplu barat fără să i se mai lase vreo cale de exprimare la nici un nivel, atunci el poate deveni o sursă de conflicte și de nemulțumiri. Calea pentru exprimarea sexului este întotdeauna deschisă într-o direcție sau alta; prin urmare conflictul lăuntric nu este necesar.
            (6) Dar ferește-te de sfaturile celor care te împing la scurt-circuitul acestei puteri. Există doar două căi  legitime și folositoare de folosire a puterii sexuale: în cadrul căsniciei, ca mijloc de creație, sau, în afara căsniciei, prin sublimare. Toate celelalte căi se vor dovedi a fi fundături. Ferește-te, prin urmare, de sfatul unor prieteni necredincioși sau al unor medici sau psihiatri necredincioși, care îți oferă promiscuitatea sau abuzul sexual drept cale de ușurare a  tensiunii pasionale. Soluția aceasta de moment va avea ca rezultat un profund dispreț de sine, un conflict profund în conștiință – un iad lăuntric. Dacă cineva este destul de prost ca să-ți dea un asemenea sfat, tu nu fii atât de prost încât să-l primești.
            Lucrul corect se va dovedi întotdeauna a fi lucrul sănătos.