Ne continuăm pașii pe calea scăpării de resentimente și ură.
(3) Ori de câte ori se pomenește numele persoanei împotriva căreia ești tentat să ai resentimente, sau ori de câte ori îți vine în minte numele acelei persoane, soptește o rugăciune pentru ea. Întâmpină fiecare resentiment lăuntric cu un baraj de rugăciune. S-a spus despre John Farman, un misionar sfânt, că toate gândurile sale despre prietenii lui se transformau în rugăciune. Fă-ți o regulă în gândirea ta, ca în mod invariabil toate gândurile despre dușmanii reali sau imaginari să devină rugăciuni pentru ei. Fă ca mintea ta să înțeleagă lucrul acesta și nu admite nici o excepție. Vei descoperi în curând că nu mai ai nici un dușman, deoarece nu mai ai dușmănie. Rugăciunea dizolvă dușmănia, așa cum anumite bacterii dizolvă murdăria și curăță astfel apa.
(4) Spune tot binele pe care îl știi despre persoana sau persoanele cu care ești în relații rele. E mai mult ca probabil că sunt foarte multe lucruri bune în acele persoane. Concentrează-ți gândirea asupra acelor lucruri în loc să ți-o concentrezi asupra lucrurilor care ți-au produs resentimente. Rezultatul va fi, după toate probabilitățile, că binele va contrabalansa răul atât de mult încât te vei trezi gândindu-te tot mai mult la partea bună, dominantă și tot mai puțin la partea rea, nesemnificativă.
(5) Când trebuie într-adevăr să vorbești despre greșelile unei persoane, nu spune: ”Nu-mi place persoana aceea.” Mai degrabă spune: ”Nu-mi plac anumite lucruri la persoana aceea și iată care sunt acestea. Iar după ce ai spus lucrurile respective, continuă spunând: ”Dar îmi plac la el sau la ea următoarele lucruri.” Sfârșește întotdeauna cu o notă pozitivă. O gândire negativă creează o persoană negativă și invers. Dacă le-am pomenit de mai multe ori pe soacre într-un mod critic, dați-mi voie să-mi termin gândul despre ele numindu-le ”mame ale iubirii”, cum le-a numit odată o tânără pereche de căsătoriți.
(6) Adu-ți aminte că, de fapt, concentrarea asupra defectelor altora este de obicei un mecanism de autoapărare. Făcând așa încerci de fapt să te ridici pe tine în sus, împingându-i pe ei în jos. Dar nu vei reuși. Găsind în gândul tău greșeli la alții, creezi în tine greșeli mai mari, devii o personalitate sensibilă și critică, mai rea ca aceea pe care o critici la alții.