joi, 7 martie 2013

Ascultand pe Dumnezeu




           Cititi 2 Samuel 7:8-22


Dintre toti eroii din Scriptura, doar despre cativa se vorbeste asa de respectos ca regele David. Ce la facut asa de special? David insusi se intreba de acest lucru (2 Samuel 7:18). Cel mai bun raspuns e pur si simplu ca a fost un om ce a ascultat de Dumnezeu.

Este imposibil sa fim drepti daca nu ascultam de Tatal. Cand facem asa, dobandim calauzire divina, indrumare, disciplina si incurajare. Aceasta era cu siguranta adevarat despre regele pastor (Psalmul 63:1-8).

In Psalmi, primim o imagine frumoasa a vietii de rugaciune a lui David. Observa patru lucruri pe care le facea cand medita asupra lui Dumnezeu:

  1. Revizuia trecutul. Desi David facuse cateva greseli serioase, acele timpuri grele au produs o umilinta necesara. Uitandu-se inapoi, in trecut, l-au ajutat sa-si aminteasca de credinciosia lui Dumnezeu.
  2. A reflectat asupra caracterului lui Dumnezeu. Atunci cand ne concentram asupra atributelor Sale, intelegerea noastra despre El creste. Rezultatul este o relatie mai personala si mai interactiva.
  3. David reaminteste promisiunile lui Dumnezeu. El stia ca Domnul i-a dirijat mereu pasii - cu mare succes.
  4. A facut cereri Tatalui sau ceresc. Scopul lui Dumnezeu pentru noi nu este ca noi sa mergem singuri prin viata. El este mereu gata sa actioneze spre binele nostru.
Opreste-te un minut si gandeste-te despre cum interactionezi tu cu Dumnezeu. Daca timpul de rugaciune este dominat de vorbele tale, ar trebui facute unele modificari. Asa cum Domnul vorbise lui David, Dumnezeu are multe lucruri sa-ti spuna, daca ai lasa pur si simplu pe El sa vorbeasca.

duminică, 3 martie 2013

Eliberarea de cadere perpetua‏





In cartea Judecatori citim despre 13 judecatori pe care Dumnezeu i-a ridicat in capitolele 3 pana la 16. Al paisprezecelea a fost Samuel despre care citim in 1 Samuel. Numele majoritatii judecatorilor nu sunt foarte cunoscute.

Primul judecator a fost un om numit Otniel, ginerele si nepotul lui Caleb (Judecatori 3:9). Aici scrie ca “Duhul Domnului a fost peste el. El a ajuns judecator in Israel” (Judecatori 3:10). Acest lucru se petrece frecvent in cartea Judecatori. Duhul Domnului a venit peste Ghedeon si Samson pentru a-I echipa sa conduca poporul lui Dumnezeu (Judecatori 6:34, 14:6). Doar ungerea Duhului i-a ajutat sa conduca Israelul. Doar aceasta ungere ne poate ajuta sa calauzim si sa conducem poporul lui Dumnezeu si astazi.

Poate suntem nascuti din nou si aceasta este cu siguranta lucrarea Duhului Sfant. Dar tot mai trebuie sa experimentam venirea Duhului Domnului peste noi pentru a ne imputernici sa-I slujim Domnului. Nu fi multumit cu o experienta emotionala pe care ai avut-o in vreo intalnire. Nu fi multumit vreodata cu vorbirea in limbi. Poti vorbi in limbi si totusi sa nu fi plin de Duh. Nu fi niciodata multumit fara puterea Duhului Sfant. Chiar Isus care a trait o viata perfecta timp de 30 de ani – care a fost nascut din Duh si care a trait in ascultare fata de Duhul Sfant timp de 30 de ani – a trebuit sa fie uns de Duhul Sfant inainte sa mearga sa-Si slujeasca Tatal. Cand S-a rugat in Raul Iordan, Duhul lui Dumnezeu a venit peste El. Urmeaza-I exemplul. Nici o cantitate de cunostinte sau daruri naturale nu pot fi un substitut pentru aceasta ungere. Si trebuie sa traim sub aceasta ungere in mod constant. Exemplul lui Samson este o reamintire tragica a felului in care putem fi umpluti la un moment dat si apoi, mai tarziu, sa pierdem aceasta ungere.

In timpul celor 40 de ani in care Otniel a condus Israelul a fost pace (Judecatori 3:11), dar Otniel a murit. Din nou, fiii lui Israel au facut ce este rau inaintea Domnului. Si, cand au facut ce este rau, Domnul a ingaduit regelui Moabului sa ii inrobeasca timp de 18 ani (Judecatori 3:14).

In cartea Judecatori vedem 7 astfel de cicluri – cadere urmata de pedeapsa urmata de ridicarea unui alt judecator prin care Dumnezeu aduce izbavirea. Multi credinciosi traiesc intr-un astfel de ciclu toata viata lor – cadere, pocainta, izbavire si cadere din nou si din nou si asa mai departe… Se invart in cerc intr-un ciclu nesfarsit. Se duc la o intalnire, sunt atinsi si se dedica. Cand intalnirea de trezire se termina, incep sa cada din nou foarte repede. Apoi, intr-o buna zi, un alt predicator vine, predica si oamenii sunt atinsi.

Oare este voia lui Dumnezeu pentru noi sa traim in acest ciclu nesfarsit? Cu siguranta, nu! Astazi putem avea Duhul Sfant cu noi tot timpul! In acele zile Duhul venea doar peste un lider si toti depindeau de acel lider, dar astazi noi toti putem sa primim Duhul Sfant si sa nu depindem de nici un alt om. Putem avea focul lui Dumnezeu arzand in inimile noastre tot timpul.

Dupa 18 de ani de robie fata de Moab, israelitii striga catre Domnul (Judecatori 3:15). Si Dumnezeu a ridicat un alt izbavitor pentru ei – Ehud. Al doilea judecator. M-am intrebat de ce au asteptat 18 ani inainte sa strige dupa eliberare din robie. De ce nu au strigat dupa o luna de robie? De ce astazi oamenii traiesc infranti de pacat timp de 18 ani (sau chiar 40 de ani in unele cazuri), inainte sa caute victoria impotriva pacatului? Nu stiu de ce. Dar se intampla peste tot in jurul nostru.

Ehud a subjugat Moabul si tara a fost nederanjata timp de 80 de ani (Judecatori 3:30). Dar apoi au cazut din nou si Dumnezeu l-a ridicat pe Samgar care a ucis 600 de filisteni cu un otig de plug. Acest lucru s-a intamplat cu siguranta prin ungerea Duhului, la fel ca povestea lui Samson de mai tarziu.

Apoi fiii lui Israel au facut ce este rau inaintea Domnului si Domnul i-a vandut in mainile lui Iabin, imparatul Cananului. Cananitii, pe care Israelul ar fi trebuit sa ii distruga, au acum un imparat si conduc peste Israel! Credinciosii ar trebui sa invinga pacatul. Dar in multe cazuri, pacatul ii invinge pe ei. Iabin avea 900 de care de fier si a oprimat Israelul timp de 20 de ani. Apoi au strigat catre Domnul si Domnul a ridicat-o pe Debora ca judecator peste ei (Judecatori 4:3,4).  

 
 
 
  -Zac Poonen 

Dumnezeu ne porunceste sa zidim o casa in care sa locuiasca El‏





Stim cu totii ca atunci cand intram in unele case nu ne simtim ca acasa. In vreme ce, in alte case, ne simtim ca acasa imediat ce intram. Acest sentiment e greu de explicat, insa cu totii il cunoastem.

O casa crestina ar trebui sa fie un loc in care Isus sa Se simta complet acasa. Asta inseamna ca se bucura de tot ce vede in ea. E multumit cu cartile pe care le citim, revistele pe care le cumparam, discutia dintre sot si sotie, lucrurile despre care vorbim, programele de TV la care ne uitam si toate celelalte lucruri. In multe case crestine, oamenii au versete biblice pe pereti. Dar Isus nu Se simte ca acasa acolo.

Va puteti imagina cum a anticipat Dumnezeu sa-i aduca impreuna pe Adam si Eva. Ce planuri minunate a avut pentru ei in calitate de Tata. A sperat ca ei urma sa aiba un camin minunat in care El urma sa fie mereu pe primul loc. Dar cat de repede a fost dezamagit Dumnezeu, Nu a fost manios, a fost trist. Cred ca exista multa tristete in inima lui Dumnezeu astazi cand se uita la starea multor familii crestine, unde nu exista pace, ci doar cearta. Acestia Se duc la Dumnezeu doar cand au probleme. Dar ca si crestini ar trebui sa fim diferiti. Dumnezeu nu este un numar de urgenta pe care il apelam cand avem dificultati. Nu, Dumnezeu trebuie sa fie centrul vietii noastre intotdeauna.

Cuvantul lui Dumnezeu ne-a fost dat exact ca un Manual de instructiuni pe care il primim atunci cand cumparam orice aparatura. Toti suntem atat de atenti sa urmam cu exactitate acele instructiuni. Daca ai probleme cu aparatul si il duci inapoi la producator, prima intrebare pe care ti-o pune este "Ai urmat instructiunile cu atentie si exact asa cum scrie acolo?" De fapt, in majoritatea certificatelor de garantie, este clar specificat ca garantia nu mai este valabila daca nu urmezi instructiunile intocmai ca in manual.

Totusi lucrul minunat in ceea ce Il priveste pe Dumnezeu este ca oricand mergem la El cu vietile noastre ruinate EL inca mai doreste sa le rectifice. Garantia Lui nu este doar pe un an! Ea tine o viata! Daca mergi la El cu viata ruinata, El o reface. Acesta este lucru minunat in ceea ce Il priveste pe Dumnezeu - El este un Tata iubitor. El este foarte, foarte interesat de vietile noastre si vrea sa fim fericiti pana in ziua in care Isus Se intoarce.

Va pot spune ca cea mai minunata viata pe care o putem trai este cea in care Isus este Centrul, in care totul este determinat de intrebarea "acest lucru Il face fericit pe Isus sau nu- felul in care ne petrecem timpul, in care ne cheltuim banii, si facem toate celelalte lucruri. Daca traim asa, atunci cand ajungem la sfarsitul vietii, sau daca Hristos Se intoarce inainte de moartea noastra, cand vom sta inaintea Lui, va spune "Bine rob bun si credincios". Atunci nu va mai conta ceea ce cred altii despre noi.

Una dintre caracteristicile omului este ca noi judecam dupa aparente. Asa am facut si eu multi ani, cand eram legalist. Dar acum imi dau seama mai mult ca Dumnezeu Se uita la inima. Este important sa ne amintim ca inima noastra este cea care trebuie sa fie mereu curata. Fie ca avem un palat drept casa sau o cocioaba - acesta este lucrul de importanta secundara - aparentele exterioare sunt de importanta secundara. Inima noastra este ceea ce atrage privirea lui Dumnezeu. Asa ca sa ne asiguram ca inimile noastre sunt un sanctuar - un loc sfant - in care Dumnezeu sa poata locui.  

 
 
   -Zac Poonen 

Pericolul de a face ce este bine dupa parerea ta‏





In Judecatori, capitolele 17 pana la 21, citim despre idolatria, imoralitatea si razboaiele din mijlocul israelitilor, care scot la iveala starea degradata a unei natiuni pe care Dumnezeu a ales-o sa fie reprezentantii Lui pe pamant. Acestia s-au cufundat la fel de adanc ca Sodoma si Gomora.

In Judecatori 17:7-13, citim despre primul caz de predicator profesionist platit care apare in Biblie. Acesta a fost gata sa mearga oriunde se platea mai bine sau unde avea mai multe privilegii si avantaje. Iata un levit care a fost de acord sa slujeasca drept preot la cel care a platit mai bine. A venit un afacerist care i-a oferit un salariu bun, un rand de haine noi in fiecare an si cazare si mancare gratuit. Predicatorul a semnat contractul imediat. Afaceristul care l-a platit a crezut ca Dumnezeu il va binecuvanta acum pentru ca a angajat un predicator care a absolvit scoala de leviti. Cat de asemanator este ceea ce se intampla astazi. Cineva ar putea sa creada ca aceasta este o poveste din secolul 21. Motivul acestei stari patetice este dat in versetul care preceda descrierea acestui incident: "Fiecare facea ce-i placea".

Si acest verset rezuma tot ce se petrecea pe vremea judecatorilor. Si aceasta afirmatie se repeta potrivit la sfarsitul acestei carti (Judecatori 21:25): "In vremea aceea nu era imparat in Israel. Fiecare facea ce-i placea".

Asa traiau israelitii in acele zile. Si asa traiesc multi crestini astazi. Isus nu este Imparat in vietile lor si prin urmare fac ceea ce le place. Cheltuie banii asa cum vor si traiesc cum vor. Predicatorii se duc acolo unde primesc o suma mai mare de bani. Toti traiesc fara vreo legatura cu voia lui Dumnezeu sau cu planul perfect al lui Dumnezeu pentru vietile lor.

Acum Dumnezeu ni L-a dat pe Isus Hristos ca Exemplu. Daca nu Il urmam pe El ca Rege si Imparat si noi putem sa sfarsim ca acei israeliti descrisi in cartea Judecatori.

 
 
 
   -Zac Poonen