duminică, 31 octombrie 2010

Cei cinci pași ai științei


          Putem noi să facem aceiași pași în verificarea cunoașterii lui Dumnezeu pe care îi face știința în verificarea cunoașterii lucrurilor care pot fi cântărite și măsurate? Există cinci pași în metoda științifică:
1.      Punerea problemei;
2.      Selectarea celei mai probabile ipoteze care ar putea rezolva acea problemă;
3.      Experimentarea acelei ipoteze;
4.      Verificarea ipotezei pe o scară cât mai largă;
5.      O expunere simplă și modestă a rezultatelor obținute.
        Putem noi să luăm această regulă și să o aplicăm în domeniul valorii?  Să încercăm. Mai întâi, punerea problemei. Problema este cum să trăiești într-un univers ca al nostru și să trăiești cu adevărat. Universul nostru este un univers moral și avem impresia că el ia atitudine în problemele morale. În acest univers, noi suntem liberi să alegem, însă nu suntem liberi să alegem rezultatele alegerii noastre – acestea sunt în alte mâini decât ale noastre. Acest univers moral nu este unul pe care noi îl creăm din tabu-urile noastre – ci este ceva ce noi doar descoperim ca existență: el este un ”dat”.
          Un tată i-a explicat fiului său legea gravitației lui Newton și modulul în care aceasta ține toate lucrurile și copilul l-a întrebat: ”Dar, tată, ce a ținut lucrurile legate înainte ca Newton să fi inventat această lege?” întocmai cum Newton n-a inventat această lege, ci a descoperit doar existența ei, întocmai așa, nu noi suntem cei care votăm legile morale. Ele sunt înscrise în structura universului, iar noi doar le descoperim. Și este necesar să ajungem la un acord cu aceste legi, exact așa cum suntem obligați să ne punem de acord cu legea gravitației. Altfel ne frângem gâtul și într-un caz și în celălalt. Nu noi suntem cei care încălcăm legile – ele ne calcă pe noi. Dacă acționăm fără să ținem seama la ele, ne vor azvârli la pământ zdrobiți, înfrânți și însângerați. Legile acestea nu țin seama de culoare. Dacă le încalcă un om alb sau galben, ele îl calcă pe el.
 Așa cum scrie Sofocle:
”Legile scrise ale lui Dumnezeu,
Care nu cunosc schimbare,
Nu sunt nici de azi și nici de ieri,
Ci din eternitate. Și nu poate omul spune
Când au țâșnit ele în ființă.”

0 commenti:

Trimiteți un comentariu