vineri, 5 noiembrie 2010

Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru


             Ne-am ocupat săptămâna trecută de faptul că: ”Împărăția lui Dumnezeu este în voi.” În altă traducere a Bibliei acest text este redat astfel: ”Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru.” Care traducere este corectă? Este probabil că Isus a folosit ambele formulări, căci ambele sunt progun adevărate. Dacă Împărăția lui Dumnezeu este imprimată în structura ființei noastre, ea este imprimată de asemenea și în relațiile noastre cu alții. Există o cale de a ne apropia de noi înșine și există  o cale de a ne apropia de alți oameni. Calea aceasta este calea lui Dumnezeu – Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru.
              Dacă vrei să-i tratezi pe alții pe o altă bază decât pe cea a lui Dumnezeu, vei ajunge la faliment. Relațiile tale se vor destrăma în cele din urmă. Încearcă să-ți tratezi familia pe baza dominației asupra celorlalți. Care va fi rezultatul? Se va produce o revoltă furibundă și vei fi frustrat și nefericit. Prin încercarea ta de a domina ai încălcat legea scrisă în structura relațiilor umane. Nu, n-ai călcat legea, te-a călcat pe tine însuți, te-a frânt pe tine însuți față de legea aceea.
              Legea centrală a relațiilor umane este scoasă în evidență de Isus: ”Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” Acum, tu nu trebuie să fii obligat să asculți de această lege, nu ești obligat să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Dacă nu o faci, însă, nu vei fi în stare să o scoți la capăt cu el, să ai relații bune cu el. Când nu-l iubești pe aproapele tău, nu înseamnă că ai scăpat de el – el va deveni pentru tine o problemă și un chin. Iubirea aproapelui este obligatorie, întocmai ca și mâncatul – nu ești obligat să mănânci, dar dacă nu o faci, nu poți trăi. De asemenea, nu ești obligat să-l iubești pe aproapele tău, dar dacă nu o faci, nu o poți scoate la capăt cu el. Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru – ea este calea de a trăi cu alții în societate în mod nobil.
             Dr. Alfred Adler, cel care a formulat prima dată expresia ”complex de inferioritate”, a atribuit toate eșecurile omenești incapacității de a înțelege că: ”este mai ferice să dai decât să primești.” De ce ajungi la faliment în viață dacă nu-ți iubești aproapele? Din cauză că ai fost construit în felul acesta.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu