sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Dizolvă resentimentele în rugăciune și în apreciere


            Ne continuăm pașii pe calea scăpării de resentimente și ură.
(3) Ori de câte ori se pomenește numele persoanei împotriva căreia ești tentat să ai resentimente, sau ori de câte ori îți vine în minte numele acelei persoane, soptește o rugăciune pentru ea. Întâmpină fiecare resentiment lăuntric cu un baraj de rugăciune. S-a spus despre John Farman, un misionar sfânt, că toate gândurile sale despre prietenii lui se transformau în rugăciune. Fă-ți o regulă în gândirea ta, ca în mod invariabil toate gândurile despre dușmanii reali sau imaginari să devină rugăciuni pentru ei. Fă ca mintea ta să înțeleagă lucrul acesta și nu admite nici o excepție. Vei descoperi în curând că nu mai ai nici un dușman, deoarece nu mai ai dușmănie. Rugăciunea dizolvă dușmănia, așa cum anumite bacterii dizolvă murdăria și curăță astfel apa.
            (4) Spune tot binele pe care îl știi despre persoana sau persoanele cu care ești în relații rele. E mai mult ca probabil că sunt foarte multe lucruri bune în acele persoane. Concentrează-ți gândirea asupra acelor lucruri în loc să ți-o concentrezi asupra lucrurilor care ți-au produs resentimente. Rezultatul va fi, după toate probabilitățile, că binele va contrabalansa răul atât de mult încât te vei trezi gândindu-te tot mai mult la partea bună, dominantă și tot mai puțin la partea rea, nesemnificativă.
            (5) Când trebuie într-adevăr să vorbești despre greșelile unei persoane, nu spune: ”Nu-mi place persoana aceea.”  Mai degrabă spune: ”Nu-mi plac anumite lucruri la persoana aceea și iată care sunt acestea. Iar după ce ai spus lucrurile respective, continuă spunând: ”Dar îmi plac la el sau la ea următoarele lucruri.” Sfârșește întotdeauna cu o notă pozitivă. O gândire negativă creează o persoană negativă și invers. Dacă le-am pomenit de mai multe ori pe soacre într-un mod critic, dați-mi voie să-mi termin gândul despre ele numindu-le ”mame ale iubirii”, cum le-a numit odată o tânără pereche de căsătoriți.
            (6) Adu-ți aminte că, de fapt, concentrarea asupra defectelor altora este de obicei un mecanism de autoapărare. Făcând așa încerci de fapt să te ridici pe tine în sus, împingându-i pe ei în jos. Dar nu vei reuși. Găsind în gândul tău greșeli la alții, creezi în tine greșeli mai mari, devii o personalitate sensibilă și critică, mai rea ca aceea pe care o critici la alții.

1 commenti:

L1ahim spunea...

Romani 12:17-21
"17. Nu intoarceti nimanui rau pentru rau. Urmariti ce este bine, inaintea tuturor oamenilor.

18. Daca este cu putinta, intrucat atarna de voi, traiti in pace cu toti oamenii.

19. Preaiubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris: "Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati", zice Domnul.

20. Dimpotriva: daca ii este foame vrajmasului tau, da-i sa manance; daca-i este sete, da-i sa bea; caci daca vei face astfel, vei ingramadi carbuni aprinsi pe capul lui."

21. Nu te lasa biruit de rau, ci biruie raul prin bine."

Matei 5:38-48
"38. Ati auzit ca s-a zis: "Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte."

39. Dar Eu va spun: sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt.

40. Oricui vrea sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa.

41. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua.

42. Celui ce-ti cere da-i; si nu intoarce spatele celui ce vrea sa se imprumute de la tine.

43. Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau."

44. Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc,

45. ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.

46. Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati? Nu fac asa si vamesii?

47. Si daca imbratisati cu dragoste numai pe fratii vostri, ce lucru neobisnuit faceti? Oare paganii nu fac la fel?

48. Voi fiti, dar, desavarsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit."

Trimiteți un comentariu