sâmbătă, 26 martie 2011

Fugi înainte!


            Ieri am văzut posibilitatea de a folosi handicapurile noastre. Astăzi le vom privi ca pe niște imbolduri care ne împing înainte.
            Isus le-a spus ucenicilor ca atunci când vor fi alungați dintr-un sat, să fugă în altul, să fugă în satul următor. Cu alte cuvinte, dacă trebuie să fugi, fugi înainte – către noua oportunitate de pe lista ta. Unii fug înapoi, dar creștinul când fuge, fuge întotdeauna înainte. (12) Dacă simți impulsul să fugi, atunci fugi înainte. Noi toți simțim câteodată că ne vine să o luăm la goană. Dar ne deosebim în ceea ce privește direcția în care fugim: unii înapoi, iar alții înainte.
            Faptul că n-a avut studii universitare l-a făcut pe Rabindranath Tagore, marele poet indian, să devină cea mai mare personalitate literară a Indiei. El a fugit de lipsa acestor studii – înainte! Ar fi putut să se retragă în sine și să deplângă lipsa diplomei; în schimb, el a transformat-o într-un imbold, a devenit autodidact și a întemeiat un nou tip de institut de învățământ.
            Odată eram așezat pe scaunul din spate într-o mașină mică, o mașină în care scaunele se pot deplasa mai în față sau mai în spate. Bărbatul care conducea i-a spus soției sale care stătea și ea în spate: ”Te rog, dragă, împinge-mi scaunul mai înainte.” Viața, inevitabil ne dă tot felul de imbolduri și lovituri; importantă este însă direcția în care ești imboldit. Obligă viața să te propulseze înainte!
            O tânără mi-a spus că atunci când am vorbit în fața unei adunări despre modul în care frica și resentimentele produc tulburări stomacale, a roșit toată dându-și seama că-i vorbesc ei personal. La lecțiile de canto ea nu realizase atât cât ar fi fost în stare, și atunci și-a pierdut vocea, pentru ca aceasta să fie scuza eșecului ei. Necazul nu era în corzile vocale, ci în mentalitatea ei defensivă. Întâlnind dificultăți în realizarea unui lucru a fugit înapoi – s-a refugiat la adăpostul scuzelor și subterfugiilor. Tânăra aceasta ar fi trebuit să transforme obstacolul în oportunitate – falimentul trebuia schimbat în rodire.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu