duminică, 24 aprilie 2011

O scară pentru eliminarea nesincerității


            Venim acum la scara pe care putem păși ca să urcăm din groapa nesincerităților înspre lumina unei trăiri deschise și sincere a cărui transparență se aseamănă cu cristalul.
            (1) Relaxează-te în prezența lui Dumnezeu lăsând să cadă jos toate zidurile tale de apărare. În această stare de relaxare lasă să iasă la suprafață gândurile tale. Spune-ți ție însuți asșa: ”Aici, în prezența lui Dumnezeu, cu toate barierele deschise, vreau ca orice nesinceritate și inconsecvență să iasă la suprafață oricât ar fi ea de neplăcută pentru mine” apoi dă drumul gândurilor tale să circule liber prin toată viața ta. Lasă-le să se oprească asupra oricăror nesincerități vor fi ele.
            (2) Recunoaște-ți nesinceritățile drept ceea ce sunt ele – nu le găsi scuze și nu încerca să le prezinți drept ceea ce nu sunt. Mintea este o parte a eului a cărui mândrie este rănită prin descoperirea nesincerităților și ea sare îndată să se apere. Ea își va întinde tentaculele în toate direcțiile ca să găsească motive stângace sau inteligente, pentru a explica de ce s-a întâmplat lucrul acela sau de ce s-a luat atitudinea aceea. Mintea va culege flori de oriunde și de nicăieri și le va pune pe locul care doare, pentru a dovedi că locul acela este o grădină și nu ce este el defapt – o grămadă de gunoi.
            (3) Dacă nu-ți este îngăduit să găsești scuze pentru nesinceritățile tale, nu trebuie nici să le dai o formă religioasă. Pe soclul unui obiect de artă donat unei instituții am văzut o inscripție scrisă așa încât să o poată vedea toată lumea: ”A Ta, Doamne, să fie gloria în veci. Donată de... ” era evident că prima propoziție era un pios frontispiciu religios care să justifice intenția clară a donatorului de a câștiga o bună porție de glorie pentru sine însuși.
            (4) Nu-ți mărturisi nesinceritățile și păcatele marginale, lăsându-le neatinse pe cele centrale. Aceasta este o tendință foarte pronunțată în noi. Am văzut oameni care erau gata să-și mărturisească nerăbdarea, când ei ar fi trebuit de fapt să-și mărturisească viața lor egoistă și inima plină de lăcomie; alții care mărturiseau o faptă minoră nepotrivită față de cineva, când toată viața lor era plină de atitudini nepotrivite. Cineva l-a apărat pe Hitler pe motivul că n-a băut și n-a fumat!

0 commenti:

Trimiteți un comentariu