marți, 5 aprilie 2011

Un eu disciplinat este un eu puternic


          Săptămâna trecută ne-am concentrat asupra celor trei pași spre o putere disciplinată. (1) Atenția. (2) Blândețea. (3) Puterea. Treapta aceasta a treia o atingem în măsura în care le stăpânim pe celelalte două: puterea nu se poate câștiga prin șmecherii, prin prestidigitație mintală, puterea vine prin disciplină și numai prin disciplină!
          Un aviator mi-a spus că în timpul zborului, el trebuie să asculte în fiecare clipă de legile aviației – un moment de abatere sau de neglijență și avionul s-ar prăbuși. Nu pot exista ”vacanțe mintale” în timpul zborului; ascultarea trebuie să fie completă sau stăpânirea avionului nu va mai fi nici ea completă. Numai prin atenție, prin blândețe câștigă el puterea
          Începe să fii aspru cu tine însuți: ”Cei moi nu vor stăpâni Împărăția lui Dumnezeu” (1 Corinteni 6:9-10 – un cuvânt tradus în românește ”malahii”, în original, în grecește, este ”cei moi”). Isus a accentuat același gând când a zis: ”Cel ce pune mâna pe plug și se uită înapoi nu este destoinic pentru  Împărăția lui Dumnezeu” (Luca 9:62). Cei ce sunt nedisciplinați, moi, cei care se uită înapoi spre lucrurile la care au renunțat, nu sunt destoinici, nu sunt adapti pentru Împărăția lui Dumnezeu.
       ”Sever cu tine, gingaș cu alții, cinstit cu toți.”
          Dacă toată disciplina aceasta îți aparține ca o sărăcire a vieții în loc de îmbogățire a ei, dă-mi voie să-ți spun că acest control pe care îl axercită disciplina asupra eului constituie o barieră de aceeași natură ca și barajul ridicat în calea unui râu: cursul liniștit al râului este întrerupt și reținut ca să fie instalată o hidrocentrală care să producă energie și lumină. Eul tău disciplinat nu mai este liber să facă ceea ce fac alții, dar este liber să facă ceea ce ceilalți nu pot face – să fie un suflet creator, plin de lumină și putere. Unii vor zice: ”Sunt liber să fac ceea ce-mi place”, dar tu vei zice: ”Sunt liber să fac ceea ce trebuie să fac.” Ți se înalță înainte o stavilă ca să ți se ridice nivelul vieții, astfel încât să poți funcționa la un nivel mai înalt.

1 commenti:

L1ahim spunea...

Romani 12:1
"Va indemn, dar, fratilor, pentru indurarea lui Dumnezeu, sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca."

Deuteronomul 28
"1. Daca vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tau pazind si implinind toate poruncile Lui pe care ti le dau astazi, Domnul Dumnezeul tau iti va da intaietate asupra tuturor neamurilor de pe pamant.

2. Iata toate binecuvantarile care vor veni peste tine si de care vei avea parte, daca vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tau:

3. Vei fi binecuvantat in cetate si vei fi binecuvantat la camp.

4. Rodul pantecelui tau, rodul pamantului tau, rodul turmelor tale, fatul vacilor si oilor tale, toate acestea vor fi binecuvantate.

5. Cosnita si postava ta vor fi binecuvantate.

6. Vei fi binecuvantat la venirea ta si vei fi binecuvantat la plecarea ta."

Deuteronomul 30
"11. Porunca aceasta, pe care ti-o dau eu azi, nu este mai presus de puterile tale, nici departe de tine.

12. Nu este in cer, ca sa zici: "Cine se va sui pentru noi in cer si sa ne-o aduca, pentru ca s-o auzim si s-o implinim?"

13. Nu este nici dincolo de mare, ca sa zici: "Cine va trece pentru noi dincolo de mare si sa ne-o aduca, pentru ca s-o auzim si s-o implinim?"

14. Dimpotriva, este foarte aproape de tine, in gura ta si in inima ta, ca s-o implinesti."

Trimiteți un comentariu