miercuri, 6 aprilie 2011

O viață sexuală disciplinată



          Am vorbit despre disciplinarea primului dintre cele trei impulsuri primare – eul. Trecem acum la al doilea – sexul. Viața pare foarte încărcată în domeniul sexual. Unii cred că ni s-a dat mai multă dorință sexuală decât ne era necesar pentru procreare. Neamul omenesc – zic ei – s-ar fi putut înmulți și perpetua și dacă sexul n-ar fi fost atât de puternic și de impetuos. Este cu totul plauzibil ca în natura unamă normală dorința sexuală să nu fie atât de puternică și de continuă ca în anormala viață modernă, ci ca ea să fie ocazională, ca la animale și păsări – activă în perioadele de înmulțire și latentă în restul timpului. Lucrul acesta este adevărat în privința oamenilor primitivi. Dar viața modernă a devenit extrem de sexualizată. Pretutindeni se face apel la sex și se stârnește impulsul sexual. Reclamele îl folosesc pentru a atrage atenția. O caricatură arată un jucător de golf gata să lovească mingea și pe altcineva ținând fotografia unei femei lângă minge ca să-l ajute pe jucător să-și ațintească ochii la minge. Oare nu putem să ne ațintim ochii asupra mingii vieții fără ca sexul să fie chemat în ajutor și să ne capteze privirile? Viața tinde să se îndrepte tot mai mult către sex. Sexul ocupă centrul scenei, literaturii, al modei la îmbrăcăminte, al gândirii noastre. Freud explică această foame modernă de sex afirmând că toată viața trebuie interpretată ca un fenomen sexual și în termenii aceștia.
          Cu toată această accentuare a sexului, ne-am aștepta ca generația noastră să se fi ”împlinit” din punct de vedere sexual. Dimpotrivă, nici o altă epocă nu pare să fi fost mai nesatisfăcută și mai frustrată sexual ca a noastră. Faptul că un mare procentaj din căsătorii se termină prin divorț ne arată eșecul sexual în cadrul căsătoriei. Un tânăr s-a sinucis lăsând în urmă un bilet pe care scria: ”Mort de bătrânețe la 21 de ani”. Aceasta ne arată eșecul vieții sexuale în afara căsătoriei. El și-a consumat experiența sexuală la 21 de ani și aceasta l-a lăsat cu cenușă în mâini. Evident, în problema sexului omul se confruntă cu ceva ce nu poate fi rezolvat prin tabuuri și restricții. Nu cumva însă realitatea este străină de atitudinea modernă față de sex și lucrează împotriva ei?

1 commenti:

L1ahim spunea...

2 Timotei 2:22
"Fugi de poftele tineretii si urmareste neprihanirea, credinta, dragostea, pacea, impreuna cu cei ce cheama pe Domnul dintr-o inima curata."

1 Timotei 1:5-6
"Tinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inima curata, dintr-un cuget bun si dintr-o credinta neprefacuta.
Unii, fiindca s-au departat de aceste lucruri, au ratacit si s-au apucat de flecarii."

Galateni 5:24
"Cei ce sunt ai lui Hristos Isus si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei."

1 Petru 2:11
"Preaiubitilor, va sfatuiesc ca pe niste straini si calatori, sa va feriti de poftele firii pamantesti, care se razboiesc cu sufletul."

Trimiteți un comentariu