sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Izolarea și definirea dușmanilor


            Ajungem acum la un stadiu unde este necesar să examinăm în mod expres anumiți germeni de boli mintale și spirituale care aduc în viața omenească tulburare, bulversare și boală. Există un nivel normal al vieții, dar mulți dintre noi trăiesc sub acest nivel; și când suntem sub nivel, germenii dau buzna și își stabilesc în noi locșorul de acțiune. E necesar deci să izolăm și să definim acum acești germeni, așa încât să-i putem trata inteligent și eficace.
            Când am scris cartea Este Împărăția lui Dumnezeu realism? – am identificat și am definit patru dușmani ai personalității omenești: (1) Resentimentele, mânia și ura; (2) Teama, îngrijorarea și anxietatea; (3) Egocentrismul; (4) Sentimentul de vinovăție. În discuțiile pe care le-am avut de atunci încoace a reieșit că în timp ce aceștia sunt patru dușmani de primă mărime, la această listă trebuie să se adauge încă alți dușmani majori. În săptămânile de retragere pentru studiu, discuții și cercetări spirituale pe care le-am avut în America, ne-am fixat în cele din urmă la cincisprezece dușmani majori. Sub ei au fost grupați dușmani de mai mică importanță, dar aceștia cincisprezece au fost desemnați ca dușmani ce conțineau germenii tuturor celorlalți.
            (1) Lipsa unei credințe și a unei loialități față de ceva dincolo de sine – ceva care dă un sens ultim, o coerență și un țel vieții; (2) Egocentrismul; (3) Furia, resentimentele, ura; (4) Frica, îngrijorarea, anxietatea; (5) Un sentiment de vinovăție nerezolvată; (6) Atitudinea de negativism și inferioritate;
            (7) Nesinceritatea, conștientă și inconștientă; (8) Dorințele necontrolate;
            (9) Loialitățile împărțite; (10) Virtuțile necumpănite; (11) Ignoranța și lipsa de judecată;  (12) Lipsa de armonie fizică; (13) O ordine socială necreștină; (14) Lipsa unei discipline de viață atotcuprinzătoare; (15) Lipsa unei iubiri pozitive, extrovertite.
            Vă rog să nu considerați că acești dușmani sunt doar spirituali, aducând tulburare și dezintegrare doar în suflet – ei sunt dușmani ai vieții totale, cauzând boală fizică, tulburare mintală, dizarmonie și decădere spirituală. Ei atacă întreaga persoană. Ei pot începe într-una din părți, dar în cele din urmă își extind efectele în toată ființa.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu