luni, 8 noiembrie 2010

Libertatea noastră complică jocul lui Dumnezeu


            În această libertate a nostră constă atât problema lui Dumnezeu, cât și posibilitatea Lui. Libertatea nostră este o problemă pentru Dumnezeu. Cineva a formulat această afirmație astfel: ”Iată, tabla de șah și piesele de pe tablă, în loc să fie făcute din lemn, sunt de carne și sânge, cu voințe proprii – sunt persoane. Jocul ar fi simplu pentru Dumnezeu dacă piesele ar merge unde vrea El. Dar să presupunem că atunci când Dumnezeu ar vrea să facă o mișcare împotriva răului, piesele ar refuza să se miște în direcția aceea și ar alege ele singure poziția în care să se deplaseze, fără să țină seama de Jucător, de Dumnezeu. Aceasta ar complica jocul și L-ar încurca teribil.” Este exact ceea ce s-a întâmplat. Și aceasta este problema lui Dumnezeu.
          Dar libertatea noastră este în același timp și posibilitatea Lui. Să presupunem că piesele ar învăța că falimentul și încurcătura sunt cauzate de refuzul lor de a coopera cu Jucătorul, și aceasta le-ar determina să aleagă să coopereze cu El. Apoi să presupunem că Dumnezeu și omul ar juca jocul în cooperare și ar câștiga. Cât ar fi de frumos!
           Și tu și eu putem coopera cu Dumnezeu, ne putem alinia voința cu a Lui, putem face din înțelepciunea Lui înțelepciunea noastră și putem face ca victoria să fie o victorie comună. Ce posibilitate pentru Dumnezeu și pentru noi! Eu prefer să fiu mai degrabă un om nemulțumit decât un vierme mulțumit, căci nemulțumirea aceasta mă va împinge la picioarele Lui. ”Ferice de cei cu dor de casă, căci ei se vor întoarce acasă”, spune un proverb german.
            Un copil de cinci ani spunea cuiva după ce a văzut un spectacol de marionete: ”Îmi pare bine că nu sunt una dintre păpușile acelea. Ele trebuie să facă ce li se spune.” Băiatul avea dreptate. Cu tot pericolul la ce ne expune libertatea noastră, cu toate posibilitățile de prăbușire, noi nu dorim să fim marionete. Dorim mai degrabă să fim personalități, să stăm pe picioarele noastre și să alegem pentru noi înșine, cu tot riscul și cu toate posibilitățile de bine sau de rău cuprinse în acea alegere.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu