vineri, 17 decembrie 2010

Cum să tratăm resentimentele


            Am văzut cât sunt de răvășitoare resentimentele și ura și cum distrug ele întreaga personalitate. Dacă vrem să trăim din abundență, trebuie să scăpăm de ele cu orice preț. Dar cum?
            Mai întâi să vedem modurile în care nu trebuie să încercăm să scăpăm de ură și resentimente. (1) Nu trebuie să le suprimăm, să le închidemîn uitare și să încercăm să acționăm ca și cum nu le-am mai avea. Astfel, nu facem decât să le împingem în subconștient, unde vor acționa ca resentimente inconștiente. Acolo vor produce conflicte și tulburare, iar persoana în cauză nu va ști care este motivul frământării. Omul va fi sub tensiune nervoasă și probabil că-și va atribui necazul unor cauze diferite – tot soiul de cauze, afară de cea reală.
            A suprima resentimentele nu înseamnă a scăpa de ele, căci astfel obții doar o acțiune a lor distructivă la niveluri mai adânci și mai primejdioase. Nimeni nu poate trișa viața și să scape de consecințe. Omul trebuie să-și aducă resentimentele la suprafață și să le privească în față cu onestitate, fără subterfugii, fără fente, fără evaziuni, fără suprimări. Nu trebuie să-și împingă resentimentele în subconștient.
            (2) Dacă evităm suprimarea, nu trebuie să încercăm nici metoda opusă – aceea de a ne exprima, de a ne vărsa ura și resentimentele. Unii psihiatri prescriu lucrul acesta tocmai cu scopul de a evita suprimarea care creează un complex în subconștient și fără îndoială că noi putem obține o ușurare temporară dacă ne vărsăm mânia, dacă ”i-o spunem de la obraz” celui pe care suntem supărați.
            O tânără care se simțea încordată și frustrată, a simțit o adevărată ușurare și bucurie după ce i-a spus cuiva la telefon că simțea cu adevărat. Izbucnirea ei a eliberat acumularea de resentimente. O altă femeie care a început să aibă dureri mai întâi în partea inferioară a coloanei vertebrale, apoi la mijlocul spatelui și apoi între omoplați, a fost întrebată de medicul ei ce anume o tulbură înlăuntrul ei. Femeia a izbucnit: ”Cred că m-aș face bine dacă aș fi în stare să-i spun bărbătului meu măcar o dată să se ducă la...” Probabil că ar fi fost ușurată pentru moment, dar resentimentele ar fi umplut rezervorul din nou și iar ar fi fost gata să se reverse. Nu, exprimarea nu este un remediu, ci este doar tratarea unui simptom, în loc de o tratare a bolii.

1 commenti:

L1ahim spunea...

Coloseni 3:8
Dar acum lasati-va de toate aceste lucruri: de manie, de vrajmasie, de rautate, de clevetire, de vorbele rusinoase, care v-ar putea iesi din gura.

Efeseni 4:31-32
Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos.

1 Timotei 2:8
Vreau dar ca barbatii sa se roage in orice loc, si sa ridice spre cer maini curate, fara manie si fara indoieli. ( AMIN! )

Trimiteți un comentariu