duminică, 12 decembrie 2010

Efectele distructive ale mâniei

            Acum, după ce am văzut posibilitățile mâniei drepte de a face bine, să vedem și posibilitățile resentimentelor de a face rău.
            A existat o vreme în care oamenii au crezut că a fi mânios și a purta resentimente este rău, dar că nu chiar ceva deosebit de primejdios; se considera că oamenii care nutresc resentimente sunt ceva mai dificil, dar atâta tot. Astăzi știm cât de greșită este această părere, căci știința ne-a scos la iveală uimitoarele efecte ale mâniei.
            Mai întâi asuprea aparatului digestiv. Unui om i s-a introdus pe gât un aparat, un tub până în stomac și i s-a măsurat conținutul stomacului în conformitate cu starea lui sufletească. Când omul era vesel, digestia decurgea normal, dar atunci când medicii l-au înfuriat în mod intenționat, ea s-a oprit cu totul. Numai când omul a fost readus la starea normală, a reînceput și procesul digestiv. Faptul acesta stă la baza sfatului pe care îl dau medicii: ”Fiți veseli când mâncați. Dacă nu sunteți într-o stare sufletească bună, mai bine nu mâncați deloc.”
            Un medic nu găsea nici o explicație fizică pentru faptul că una dintre pacientele sale voma întotdeauna la masa de după-amiază. Într-o zi a fost surprins de remarca femeii că soacra ei o vizitează în fiecare zi la amiază. Socotind că a găsit o cheie pentru rezolvarea cazului, medicul i-a teșefonat soacrei și a rugat-o să nu-și mai viziteze nora câteva zile și apoi i-a spus pacientei sale că soacra nu mai vine. Imediat după aceasta a încetat și voma de la amiază. Stomacul femeii era deranjat de resentimentul împotriva soacrei.
            Medicii ne spun că foarte adesea ulcerul este provocat de mânie și de resentimente și că el se produce din nou chiar și după operație, marginile operației ulcerându-se din nou în cazul în care nu dispar resentimentele.
            O astfel de descoperire științifică ne arată absolut limpede că stomacul este făcut prin însăși structura lui pentru bunăvoință, nu pentru rea-voință.
            Mânia poate cauza poliartrită. O soacră nu-și putea suporta ginerele pe care îl vizita o dată pe an. Și de fiecare dată când o făcea, făcea și o criză de poliartrită, care înceta de îndată ce se întorcea acasă.

1 commenti:

L1ahim spunea...

Eclesiastul 7:9
Nu te grabi sa te manii in sufletul tau, caci mania locuieste in sanul nebunilor.
Coloseni 3:8
Dar acum lasati-va de toate aceste lucruri: de manie, de vrajmasie, de rautate, de clevetire, de vorbele rusinoase, care v-ar putea iesi din gura.

Trimiteți un comentariu