miercuri, 15 decembrie 2010

Mânia întunecă viziunea


            Am văzut ieri că resentimentele, chiar și atunci când sunt subconștiente, produc un dezastru tot atât de mare ca și atunci când sunt conștiente. Adeseori, noi folosim în mod conștient boala produsă de resentimente, pentru a produce rău persoanei față de care nutrim acele sentimente.
            O fată din India avea frecvent accese de isterie. Unul dintre acestea a fost atât de violent încât soacra ei a fost vizibil înspăimântată. Când soacra a ieșit puțin afară din cameră, tânăra le-a șoptit medicilor: ”O să am aceste atacuri atâta timp cât trăiesc împreună cu ea.”
            Cineva l-a întrebat pe un soț de ce s-a îmbătat și acesta a răspuns arătând spre nevasta lui: ”E singurul mod de a-mi lua revanșa.”
            Uneori, aceste resentimente sunt folosite în mod conștient împotriva altora. O fată de 21 de ani umbla în somn, lucru care desigur îi producea mamei ei multe neplăceri și multă îndurerare. S-a descoperit că fata nutrea un foarte puternic resentiment față de mama ei și că, de fapt, aceste tulburări nocturne erau metoda ei de răzbunare. Când fata a înțeles legătura dintre umblatul  ei     noaptea și ura față de mama sa, ea i-a mărturisit mamei totul, s-a împăcat cu ea și somnambulismul a încetat imediat.
            Resentimentele și furia nu întunecă numai viziunea spirituală, așa încât viața lăuntrică se tulbură; ele întunecă literalmente și vederea fizică. Niște medici au făcut experiențe pe șoareci și au descoperit că după o anumită perioadă de timp în care au fost ținuți în stare de nervozitate, aceștia au orbit. Raportul medicilor conține această concluzie: ”Ne dăm seama de exactitatea și expresivitatea vechii zicale – orb de mânie – și lecția care trebuie învățată de aici este că nu trebuie să te mânii.” (Southern Medical Journal, noiembrie 1940, pag. 1237).
            Un oculist mi-a spus că el nu poate măsura niciodată vederea unui om stăpânit de mânie; un asfel de om pur și simplu nu vede bine. Așa cum exprimă Dante acest lucru, ”mâniosul călătorește într-un nor.” Este adevărat.
            Cei care nutresc resentimente și mânii, nu pot vedea bine nici din punct de vedere spiritual, nici mental și nici fizic. Felul lor de a vedea este deformat din cauză ză viața lor lăuntrică este deformată de ură.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu