marți, 14 decembrie 2010

Resentimentele în subconștient


            Se spune că șarpele cu clopoței devine atât de furios când este prins la strâmtorare, încât se mușcă pe sine însuși. A cloci în tine însuți ură și resentimente împotriva altora înseamnă același lucru – a te mușca pe tine însuți. Noi credem că le facem altora rău dacă păstrăm împotriva lor ciuda și mânia, da răul cel mai adânc ni-l facem nouă. Căci de multe ori se întâmplă să aruncăm aceste resentimente în subconștient, să tragem capacul peste ele, și acolo, în ascuns, ele să-și facă lucrarea lor teribil de distructivă. Resentimentele inconștiente sunt tot atât de aducătoare de distrugere ca și cele conștiente.
            O tânără femeie nu-și putea ridica mâna dreaptă care părea paralizată. S-a descoperit că atunci când se înfuria pe mama ei, nutrea dorința ascunsă de a o pălmui. Acesta era motivul paraliziei ei. Când i s-a explicat cauza acestei paralizii și când a fost curățită de resentimentele împotriva mamei, mâna și-a recăpătat sănătatea.
            Un caz similar a fost acela al unui om care cădea mereu de pe cal. Nu putea să-și explice care ar fi cauza. S-a descoperit că el nutrea dorința ascunsă de a se sinucide, iar căderile lui de pe cal nu erau decât manifestările concrete ale acestei dorințe ascunse. Când omul a renunțat la resentimentul pe care-l nutrise împotriva propriei sale vieți, el a încetat să mai cadă de pe cal.
            Un pastor a ajuns la o gravă neînțelegere cu soția cu privire la mutarea într-o nouă biserică. El dorea această mutare, ea însă nu. Când i-a venit numirea în noul post, soția a fost foarte amărâtă și furioasă, iar resentimentul s-a accentuat și prin faptul că soțul, ca să evite o criză directă, a lăsat-o pe ea să împacheteze toate lucrurile. După câteva săptămâni trăite cu aceste resentimente, ea s-a îmbolnăvit – a căpătat un fel de astm. S-a mutat în noul loc în stare de invaliditate și s-a resemnat cu această invaliditate. Când a văzut însă că la baza bolii ei stăteau resentimentele, I-a predat întreaga situație lui Dumnezeu, s-a împăcat cu noul loc și și-a învins handicapul. Astăzi este o persoană fericită și folositoare altora. Ce se întâmplase de fapt atunci când suferea de astm? Resentimentele îi paralizaseră nervii care controlau respirația și femeia nu făcea altceva decât să se ucidă pe ea însăși prin această înăbușire a resentimentelor.

1 commenti:

L1ahim spunea...

Iona 4

1. Lucrul acesta n-a placut deloc lui Iona, si s-a maniat.

2. S-a rugat Domnului si a zis: "Ah! Doamne, nu este aceasta tocmai ce ziceam eu cand eram inca in tara mea? Tocmai lucrul acesta voiam sa-l inlatur fugind la Tars. Caci stiam ca esti un Dumnezeu milos si plin de indurare, indelung rabdator si bogat in bunatate, si ca Te caiesti de rau!

3. Acum, Doamne, ia-mi viata, caci vreau mai bine sa mor decat sa traiesc!"

4. Domnul a raspuns: "Bine faci tu de te manii?"

5. Si Iona a iesit din cetate si s-a asezat la rasarit de cetate. Acolo si-a facut un umbrar si a stat sub el, pana va vedea ce are sa se intample cu cetatea.

6. Domnul Dumnezeu a facut sa creasca un curcubete care s-a ridicat peste Iona ca sa faca umbra capului lui si sa-l faca sa-i treaca mania. Iona s-a bucurat foarte mult de curcubetele acesta.

7. Dar a doua zi, la rasaritul soarelui, Dumnezeu a adus un vierme care a intepat curcubetele, si curcubetele s-a uscat.

8. Cand a rasarit soarele, Dumnezeu a facut sa sufle un vant uscat de la rasarit, si soarele a batut peste capul lui Iona, si Iona a lesinat. Atunci a dorit sa moara si a zis: "Mai bine sa mor decat sa traiesc!"

9. Dar Dumnezeu a zis lui Iona: "Bine faci tu de te manii din pricina curcubetelui?" El a raspuns: "Da, bine fac ca ma manii pana la moarte!"

10. Atunci si Domnul a zis: "Tie iti este mila de curcubetele acesta, care nu te-a costat nicio truda si pe care nu tu l-ai facut sa creasca, ci intr-o noapte s-a nascut si intr-o noapte a pierit.

11. Si Mie sa nu-Mi fie mila de Ninive, cetatea cea mare, in care se afla mai mult de o suta douazeci de mii de oameni care nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor, afara de o multime de vite!"

Trimiteți un comentariu