Efectele fiziologice ale fricii și îngrijorării au fost studiate în mod științific. Medicii au introdus un tub prin nări în stomacul pacientului și au măsurat efectele stării mentale asupra secrețiilor stomacului. Secreția de acid depinde adesea de stările de îngrijorare. Un om era măcinat de îngrijorări din cauză că un coleg de muncă îi murise subit și pe el îl obseda gândul că îl paște aceeași soartă. Necazul lui cu stomacul a început după ce a fost cuprins de această îngrijorare și după ce a încercat să o ascundă de toată lumea, chiar și de soția lui. Stomacul altui pacient secreta ”valuri” de acid când povestea cul îl domină soția. La un pacient s-a observat o secreție puternică de acid în timpul unui vis despre necazurile lui.
Un tânăr a fost părăsit de iubita lui tocmai când băteau clopotele de la biserică. De atunci încolo, ori de câte ori venea vorba de biserică sau de ceva în legătură cu biserica – de exemplu când se vorbea despre preot – omul făcea o criză de nervi.
Un alt tânăr se temea de mulțime și prin urmare nu dorea o căsătorie cu public. De trei ori a leșinat înainte de căsătorie, a patra oară a leșinat după oficierea ei. S-a descoperit că baza leșinurilor aveau două cauze: frica de mulțime și teama că va fi dominat de viitoarea soție care insistase mult să fie o nuntă mare. Teama de a nu fi dominat a avut ca rezultat leșinul de după ceremonie.
Un om a lucrat din greu vreme de mulți ani ca să fie avansat în funcția de șef de birou. Când a venit vremea să i se împlinească visul, n-a fost în stare să și-l vadă realizat, deoarece îndelunga îngrijorare cu privire la posibilitatea eșecului îi slăbise inima și în loc de promovare a trebuit să meargă la spital. Îngrijorarea și anxietatea eu făcut din el un om zdrobit.
Un medic care suferea de ulcer stomacal mi-a spus că îngrijorarea și frica produc mai multe ulcere de stomac decât oricare altă cauză.
0 commenti:
Trimiteți un comentariu