luni, 7 februarie 2011

Efectele fricii asupra animalelor și asupra copiilor


            Temerile și anzietatea tulbură nu numai lumea omului, ci și pe cea a animalelor. Când un cîine rău este adus în aproprierea vacilor, adeseori acestea refuză să dea lapte. Și dacă îl dau, el le produce vițeilor colici. Astfel ”lapte de la vaci mulțumite” nu este doar o lozincă, ci și o necesitate. Un pastor care își îngrijea vaca foarte bine și avea pentru ea o adevărată afecțiune, a observat că acei copii din vecini care erau hrăniți cu laptele ei erau mult mai sănătoși decât copiii hrăniți cu alt lapte. Îngrijirea creștinească a vacii dădea laptelui o calitate mai bună.
            Un crescător de pui mi-a spus că după 4 iulie (ziua națională a SUA), cu exploziile ei de artificii, multe ouă trebuie aruncate deoarece sunt pătate de sângele produs de frică. Același lucru se întâmplă când un avion zbura pe deasupra puilor la o altitudine joasă. Tatăl unui prieten al meu fusese crescător de pui și când a murit, găinile n-au ouat multă vreme până când s-au obișnuit cu noul îngrijitor. Erau înfricoșate și temătoare. Experiența arată că nu se pot obține curcani de o calitate superioară decât dacă aceștia sunt tratați cu blândețe și dacă sunt îngrijiți tot timpul de aceeași persoană, îmbrăcată mereu la fel. Străinul îi tulbură și le oprește creșterea.
            Dacă îngrijorarea și anxietatea pot opri creșterea puilor și a curcanilor, ele pot face același lucru și la copii. O învățătoare mi-a spus că atunci când este îngrijorată și tulburată, copiii nu învață bine și încep să se certe între ei. Nivelul activității instructiv-educative este scăzut în asemenea zile și acesta crește brusc când ea este echilibrată lăuntric.
            Am petrecut o săptămână stăruind asupra efectelor fricii și ale anxietății și probabil că unii dintre voi încep să se teamă că voi continua prea mult discuția despre efectele anxietății, în loc să trec la expunerea modalității de remediere. Totuși nu-mi cer scuze pentru întârziere, deoarece primul pas în direcția remedierii fricii este să vezi cât de primejdioasă și de dăunătoare este ea.

2 commenti:

L1ahim spunea...

Isaia 8:12
"Nu numiti uneltire tot ce numeste poporul acesta uneltire; si nu va temeti de ce se teme el, nici nu va speriati! "

L1ahim spunea...

Isaia 35:4
"Spuneti celor slabi de inima: "Fiti tari, si nu va temeti! Iata Dumnezeul vostru, razbunarea va veni, rasplatirea lui Dumnezeu; El insusi va veni si va va mantui." "

Trimiteți un comentariu