vineri, 4 februarie 2011

Frica este costisitoare


            Uneori temerile nu sunt fundamentale, ci marginale, și totuși ele se strecoară și tulbură tot ansamblul vieții. O femeie trecuse prin mari intervenții chirurgicale, printr-un incendiu, pusese chiar pe fugă un hoț care-i intrase în casă și totuși viața ei era chinuită și măcinată de frica de ce ar putea să spună vecinii despre ea. Iată deci un caz în care o frică marginală corupe un curaj fundamental.
            O altă femeie era dominată de teama de cancer. Mama ei avusese cancer și ea spunea mereu: ”Eu îi seamîn mamei în toate privințele. Semănăm atât de bine, încât am să fac și eu cancer exact cum a făcut ea.” Drept rezultat al acestei incubări a fricii, ea a început să sufere de constipații. Exista totuși o diferență între ea și mama ei: mama ei avusese zece copii, ea n-avea nici unul! Și medicul ei spusese odată despre ea: ”N-are să scape de constipație pănâ când nu scapă de temerile ei inutile.” Spaimele inutile o legaseră nu numai fizic, ci și mintal și spiritual. Devenise o ființă încătușată, îcuiată, al cărei simbol era constipația.
            Un tânăr pastor a început să se plângă de dureri de piept și apoi să tușească. La consultul medical nu s-a găsit nici o cauză fizică. Apoi, tânărul a început să se plângă de dureri de abdomen, afirmând că acolo are cancer, dar un consult al mai multor medici n-a putut descoperi în abdomenul lui nimic rău din punct de vedere fizic. Tânărul și-a dat demisia și duce o viață tristă, de veșnice lamentări. Începe să cedeze tensiunii mentale și totuși, din punct de vedere fizic, el este sănătos. Și în cazul lui frica este cea care-l destramă, frica îi este boala, căci frica este nisip în motorul vieții.
            O femeie a trimis-o pe o prietenă de-a mea să cumpere gladiole, dar – fiind foarte zgârcită – a regretat imediat impulsul de a fi cumpărat o frumusețe atât de costisitoare. Când prietena mea s-a întors cu florile, femeia era într-o stare foarte agitată, iar în seara aceea s-a dus la culcare bolnavă. Ulterior, starea i s-a agravat ajungând să cheltuie pe medicamente și pe doctori de o sută de ori mai mult decât pe flori. Frica e costisitoare!

0 commenti:

Trimiteți un comentariu