marți, 15 februarie 2011

În liniște și încredere


            Am încheiat meditația de ieri cu ideea de a aborda astăzi numai problemele de astăzi. Acesta este un principiu psihologic sănătos, căci dacă-l aplicăm nu ne mai abate nimeni de la problemele zilei. Toate energiile pot fi adunate într-o concentrare constructivă, în loc să fie împrăștiate și risiăite într-o îngrijorare lipsită de sens.
            Acum fă pas înapoi, privește-ți situația într-un mod detașat. ”Astăzi este mâinele de care te temeai ieri.” Astăzi nu este așa de rău, nu-i așa? Își are necazurile lui, dar ele sunt suportabile. Chiar și cel mai greu moment al zilei este suportabil. Un tânăr care își pierduse ambele mâini și ambele picioare în război, spunea odată: ”Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-au mai rămas sănătatea și puterea.” Și mai mult, lui îi mai rămăsese un suflet invincibil. Și cu un astfel de suflet omul, poate aborda orice problemă i-ar pune ziua de astăzi.
            Dacă întreaga zi de astăzi pare prea grea, atunci împarte-o în ore și abordează problemele orei respective cu toate resursele tale. Și pe acestea conectează-le la Dumnezeu și la inepuizabilele Lui resurse. Aruncă-ți toate armele în întâmpinarea inamicilor așa cum vin ei, unul după altul.  Ține-i separați și luptă-te numai cu unul odată. Luptă-te cu ei nu cu încordare îndârjită, ci cu o credință liniștită. Aceasta ne duce la pasul următor: (9) Spune-ți mereu, mereu: ”În liniște și în încredere va fi tăria mea.” (Isaia 30:15). Fii atent la două lucruri: liniștea și încrederea. Trebuie să liniștești totul în prezența lui Dumnezeu. Potolește-ți ființa înaintea Lui și bea din tăria Lui liniștită. Lasă liniștea Lui vindecătoare să intre în toți porii ființei tale, însănătoșindu-ți celulele obosite și neliniștite cu vindecarea Lui. Dar liniștea singură nu-i suficientă: este necesară și încrederea. Liniștea înseamnă pasivitate și noi trebuie să fim pasivi înaintea lui Dumnezeu; iar încrederea este activă și trebuie să fim activi înaintea lui Dumnezeu. Observă că ”încredere” este compus de două cuvinte, ”în” și ”credere”. Este vorba de o încredere ”în”, o ”credere” în credincioșia lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, nu este o simplă credință, ci este o credință în credința lui Dumnezeu. Credința ta și credința Lui se revarsă una în alta (încredere) și unite pot înfăptui orice.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu