luni, 14 februarie 2011

Trăiește astăzi o singură zi!


             Am văzut în meditația noastră de ieri că îngrijorarea este un consum de energie. În India există o pasăre cu numele "păcat s-o faci".  Ea cântă cât este ziua de lungă aceste cuvinte: "păcat s-o faci". Și se zice că noaptea doarme cu picioarele în sus ca să sprijine cerul să nu cadă! Pasărea aceasta este campioana pesimismului și a îngrijorării. Nu se odihnește nici ziua, nici noaptea -  spune povestea – și de aceea este subțire, sfrijită și neastâmpărată. Unii dintre noi suntem ca pasărea aceea.  Dar nu suntem obligați să fim așa. În locul acestei păsări, mai putem contempla tabloul în care un artist a înfățișat odihna reprezentând o pasăre cu un cuib atârnat deasupra unei cascade uriașe în spume. În mijlocul vacarmului și a haosului acelei ape în spume, pasărea este simbolul liniștii, al odihnei, al calmului. Trebuie să învățăm să fim și noi așa. Cum? (8) Trăiește astăzi numai ziua de azi. Isus ne-a făcut o recomandarea deosebit de profundă când a spus: "Nu vă îngrijorați de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei." (Matei 6:34). El n-a zis că nu există niciun necaz, nu, căci necazuri sunt. Viața este făcută astfel că mereu ne înfruntăm cu probleme și dificultăți; dar nu trăi încă de astăzi necazurile de mâine și de poimâine, nu le anticipa. Tratează astăzi problemele de astăzi; căci dacă plasezi necazurile săptămânii viitoare în ziua de azi, prin anticiparea îngrijorării, nu faci altceva decât să îți strici ziua de azi. Te pui în situația să înfrunți două seturi de necazuri dintr-o dată; un set care este actual, de astăzi, și celălalt pe care tu îl aduci în ziua de astăzi prin îngrijorarea pentru necazurile de mâine. Prin urmare, trăiești necazurile de două ori: o dată înainte ca ele să fi sosit, și a doua oară, când   le-a venit ziua. O astfel de anticipare a necazului înseamnă o cheltuială dublă de energia și asta în mod cu totul inutil. Îngrijorarea este dobânda pe care o plătești anticipat la unele necazuri care nu vin niciodată. Unele dintre ele vin într-adevăr, și le poți face față în mod separat. Dar necazurile zilei de mâine plus cele ale zilei de astăzi, luate la un loc te compleșesc și te zdrobesc.
            Lozinca "divide et impera" se aplică bine aici.  Împarte-ți îngrijorările pe zile, tratează-le acum numai pe cele ale zilei de azi și... domină-le, stăpânește-le. Trăiește astăzi numai ziua de azi!

1 commenti:

L1ahim spunea...

Matei 6:25-34
" De aceea va spun: nu va ingrijorati de viata voastra, gandindu-va ce veti manca sau ce veti bea; nici de trupul vostru, gandindu-va cu ce va veti imbraca. Oare nu este viata mai mult decat hrana, si trupul mai mult decat imbracamintea? Uitati-va la pasarile cerului: ele nici nu seamana, nici nu secera si nici nu strang nimic in granare; si totusi Tatal vostru cel ceresc le hraneste. Oare nu sunteti voi cu mult mai de pret decat ele? Si apoi, cine dintre voi, chiar ingrijorandu-se, poate sa adauge macar un cot la inaltimea lui? Si de ce va ingrijorati de imbracaminte? Uitati-va cu bagare de seama cum cresc crinii de pe camp: ei nici nu torc, nici nu tes; totusi va spun ca nici chiar Solomon, in toata slava lui, nu s-a imbracat ca unul din ei. Asa ca, daca astfel imbraca Dumnezeu iarba de pe camp, care astazi este, dar maine va fi aruncata in cuptor, nu va va imbraca El cu mult mai mult pe voi, putin credinciosilor? Nu va ingrijorati, dar, zicand: "Ce vom manca?" sau: "Ce vom bea?" sau: "Cu ce ne vom imbraca?" Fiindca toate aceste lucruri Neamurile le cauta. Tatal vostru cel ceresc stie ca aveti trebuinta de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Nu va ingrijorati, dar, de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei. "

Trimiteți un comentariu