vineri, 29 aprilie 2011

Poate fi subconștientul răscumpărat?


            Viața nouă a pătruns în noi în momentul convertirii, dar ea nu ne domină pe deplin. Cineva a zis: ”A fi pocăit poate că nu te salvează de la a păcătui, dar faptul că ești pocăit va face ca păcatul să nu-ți mai producă plăcerea pe care ți-o producea mai înainte.” Tocmai aceasta este dificultatea în multe vieți schimbate doar în parte – bucuria de a păcătui a dispărut, dar păcătuirea în sine nu a dispărut. Și a păcătui fără să te mai bucuri de aceasta nu-ți mai produce nici o plăcere. Ai ajuns să ai destulă pocăință ca să te simți mizerabil când păcătuiești, dar nu suficientă ca să te facă biruitor prin Isus Hristos.
            Care este soluția? Sau este această stare cel mai bun lucru pe care îl poate oferi creștinismul? Unii teologi moderni răspund franc: ”Da.” Și, mai mult, alternarea între a te face vinovat și a face penitență este prezentată ca un ideal. Un teolog a citat exemplul unui călugăr în vârstă de 100 de ani dintr-o mănăstire din Palestina, care rostea cu fiecare respirație: ”Ai milă de mine Doamnă.” Și teologul adăuga: ”Sper că și cu ultima răsuflare voi rosti și eu aceste cuvinte.” Eu însă sper că nu. Sper că voi zice: ”Domnul meu și Dumnezeul meu.” Nu vreau ca accentul să cadă pe vina mea, ci pe bunătatea Lui. Nu pe mine, ci pe El. Să presupunem că un copil ar umbla toată ziulica prin casă șoptindu-și: ”Tată și mamă, aveți milă de mine.” Atitudinea de penitență trebuie să vină și trebuie să vină cu hotărâre, dar ea trebuie să ne treacă de la penitență la iertare, iertarea să ne ducă la părtășie și părtășia la bucurie. Astfel, darul lui Dumnezeu a fost acceptat!
            Dar chiar și după iertarea aceasta și după ce s-a instalat părtășia, încă mai rămân instinctele neschimbate ale subconștientului. Pot fi și ele răscumpărate? Se poate extinde mântuirea la domeniul subconștientului? Sau nu putem decât să ședem sta pe capacul butoiului cu pulbere? Știm că creștinismul unește oamenii, dar poate el să aducă unitatea în om? Pot ajunge conștientul și subconștientul sub o singură putere și răscumpărare și să lucreze unite pentru scopuri comune? Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări pe care le putem pune cu privire la mântuirea omului.

1 commenti:

L1ahim spunea...

Romani 8
"6. Si umblarea dupa lucrurile firii pamantesti este moarte, pe cand umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace.

7. Fiindca umblarea dupa lucrurile firii pamantesti este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu, caci ea nu se supune Legii lui Dumnezeu si nici nu poate sa se supuna.

8. Deci cei ce sunt pamantesti nu pot sa placa lui Dumnezeu.

9. Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi. Daca n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.

10. Si daca Hristos este in voi, trupul vostru, da, este supus mortii, din pricina pacatului; dar duhul vostru este viu, din pricina neprihanirii."

Trimiteți un comentariu