duminică, 3 martie 2013

Eliberarea de cadere perpetua‏





In cartea Judecatori citim despre 13 judecatori pe care Dumnezeu i-a ridicat in capitolele 3 pana la 16. Al paisprezecelea a fost Samuel despre care citim in 1 Samuel. Numele majoritatii judecatorilor nu sunt foarte cunoscute.

Primul judecator a fost un om numit Otniel, ginerele si nepotul lui Caleb (Judecatori 3:9). Aici scrie ca “Duhul Domnului a fost peste el. El a ajuns judecator in Israel” (Judecatori 3:10). Acest lucru se petrece frecvent in cartea Judecatori. Duhul Domnului a venit peste Ghedeon si Samson pentru a-I echipa sa conduca poporul lui Dumnezeu (Judecatori 6:34, 14:6). Doar ungerea Duhului i-a ajutat sa conduca Israelul. Doar aceasta ungere ne poate ajuta sa calauzim si sa conducem poporul lui Dumnezeu si astazi.

Poate suntem nascuti din nou si aceasta este cu siguranta lucrarea Duhului Sfant. Dar tot mai trebuie sa experimentam venirea Duhului Domnului peste noi pentru a ne imputernici sa-I slujim Domnului. Nu fi multumit cu o experienta emotionala pe care ai avut-o in vreo intalnire. Nu fi multumit vreodata cu vorbirea in limbi. Poti vorbi in limbi si totusi sa nu fi plin de Duh. Nu fi niciodata multumit fara puterea Duhului Sfant. Chiar Isus care a trait o viata perfecta timp de 30 de ani – care a fost nascut din Duh si care a trait in ascultare fata de Duhul Sfant timp de 30 de ani – a trebuit sa fie uns de Duhul Sfant inainte sa mearga sa-Si slujeasca Tatal. Cand S-a rugat in Raul Iordan, Duhul lui Dumnezeu a venit peste El. Urmeaza-I exemplul. Nici o cantitate de cunostinte sau daruri naturale nu pot fi un substitut pentru aceasta ungere. Si trebuie sa traim sub aceasta ungere in mod constant. Exemplul lui Samson este o reamintire tragica a felului in care putem fi umpluti la un moment dat si apoi, mai tarziu, sa pierdem aceasta ungere.

In timpul celor 40 de ani in care Otniel a condus Israelul a fost pace (Judecatori 3:11), dar Otniel a murit. Din nou, fiii lui Israel au facut ce este rau inaintea Domnului. Si, cand au facut ce este rau, Domnul a ingaduit regelui Moabului sa ii inrobeasca timp de 18 ani (Judecatori 3:14).

In cartea Judecatori vedem 7 astfel de cicluri – cadere urmata de pedeapsa urmata de ridicarea unui alt judecator prin care Dumnezeu aduce izbavirea. Multi credinciosi traiesc intr-un astfel de ciclu toata viata lor – cadere, pocainta, izbavire si cadere din nou si din nou si asa mai departe… Se invart in cerc intr-un ciclu nesfarsit. Se duc la o intalnire, sunt atinsi si se dedica. Cand intalnirea de trezire se termina, incep sa cada din nou foarte repede. Apoi, intr-o buna zi, un alt predicator vine, predica si oamenii sunt atinsi.

Oare este voia lui Dumnezeu pentru noi sa traim in acest ciclu nesfarsit? Cu siguranta, nu! Astazi putem avea Duhul Sfant cu noi tot timpul! In acele zile Duhul venea doar peste un lider si toti depindeau de acel lider, dar astazi noi toti putem sa primim Duhul Sfant si sa nu depindem de nici un alt om. Putem avea focul lui Dumnezeu arzand in inimile noastre tot timpul.

Dupa 18 de ani de robie fata de Moab, israelitii striga catre Domnul (Judecatori 3:15). Si Dumnezeu a ridicat un alt izbavitor pentru ei – Ehud. Al doilea judecator. M-am intrebat de ce au asteptat 18 ani inainte sa strige dupa eliberare din robie. De ce nu au strigat dupa o luna de robie? De ce astazi oamenii traiesc infranti de pacat timp de 18 ani (sau chiar 40 de ani in unele cazuri), inainte sa caute victoria impotriva pacatului? Nu stiu de ce. Dar se intampla peste tot in jurul nostru.

Ehud a subjugat Moabul si tara a fost nederanjata timp de 80 de ani (Judecatori 3:30). Dar apoi au cazut din nou si Dumnezeu l-a ridicat pe Samgar care a ucis 600 de filisteni cu un otig de plug. Acest lucru s-a intamplat cu siguranta prin ungerea Duhului, la fel ca povestea lui Samson de mai tarziu.

Apoi fiii lui Israel au facut ce este rau inaintea Domnului si Domnul i-a vandut in mainile lui Iabin, imparatul Cananului. Cananitii, pe care Israelul ar fi trebuit sa ii distruga, au acum un imparat si conduc peste Israel! Credinciosii ar trebui sa invinga pacatul. Dar in multe cazuri, pacatul ii invinge pe ei. Iabin avea 900 de care de fier si a oprimat Israelul timp de 20 de ani. Apoi au strigat catre Domnul si Domnul a ridicat-o pe Debora ca judecator peste ei (Judecatori 4:3,4).  

 
 
 
  -Zac Poonen 

0 commenti:

Trimiteți un comentariu